تعبیر خواب

رؤیاها و کابوس‌ها درواقع داستان‌ها و تصاویری هستند که ذهن ما روایت می‌کنند، درحالی‌که ما در خواب هستیم و هیچ اختیاری برای پیش بردن این داستان‌ها و تصاویر نداریم. خواب و رؤیا می‌تواند اسرارآمیز باشد، محتوای آن تغییر کند و عناصر عجیب‌وغریب و حتی ترسناکی در آن وجود داشته باشد. این رؤیاها و کابوس‌ها می‌توانند شما را خوشحال کنند و یا بسیار غمگین و ترسناک باشند. در زمان بیداری تشخیص الگوهای منطقی و غیرواقعی آسان‌تر است، اما این داستان در خواب به گونه‌ای دیگر روایت می‌شود. در برخی موارد شما با فکر کردن به آن و قوانین حاکم در رؤیاهایتان، گیج می‌شوید و گاهی اوقات اتفاقات بسیار منطقی رخ می‌دهند.

رؤیا و کابوس ممکن است در تمام طول خواب رخ دهد، اما طبق تحقیقات صورت گرفته درزمانی ک مغز شما فعال‌تر است، یعنی زمانی که در مرحله REM خواب (حرکت سریع چشم) هستید، امکان وقوع کابوس و رؤیا بیشتر می‌شود. برخی از محققان معتقدند ما می‌توانیم حداقل ۴ تا ۶ بار در خواب، رؤیا و کابوس ببینیم.

نکته: مرحله خواب REM چیست و چه ویژگی‌هایی دارد:

REM مخفف عبارت Rapid Eye Movement به معنای حرکات سریع چشم است و ممکن است بارها وارد این مرحله از خواب شوید و رؤیا و کابوس‌ها نیز در این مرحله از خواب رخ می‌دهند. در این مرحله ضربان قلب افزایش میابد و فرد سریع‌تر نفس می‌کشد، فعالیت مغز بیشتر شده و امواج مغزی، مشابه به حالت بیداری فعالیت می‌کنند اما بیدار کردن فرد در این مرحله اندکی دشوار است.

آیا به رؤیا و کابوس اعتقاد دارید؟

باوجود تمام این عقاید امروزه خواب و تعبیر خواب به یک مسئله محبوب تبدیل شده است. علیرغم سال‌ها مطالعه و تلاش در مورد تعبیر خواب و رؤیا، هنوز بسیاری از سؤالات بی‌جواب مانده است و این پرسش قدیمی جذابیت خود را از دست نداده است که اهمیت رؤیاها در چیست و آیا واقعاً آن‌ها با زندگی واقعی ما ارتباط دارند؟

محتوای اسرارآمیز خواب و رؤیا باعث شده است که به این باور برسیم همه آن‌ها معنا و مفهوم خاصی دارند و پیامی را منتقل می‌کنند. طبق تحقیقات در ایالات‌متحده ۵۲ درصد از مردم به خواب‌های صادقه اعتقاد دارند که این آمار در کشورهای اسلامی مانند ایران به‌مراتب بیشتر است؛ اما در مقابل برخی از افراد و محققان این نظریه را دارند که خواب و رؤیا هیچ پیام و مقصدی ندارد و تنها ناشی از فعالیت‌های بی‌معنی مغز است.

در این میان دو دسته افراد اظهارنظر می‌کنند، گروهی خواب را تنها نوعی فعالیت بی‌معنی مغز می‌دانند و گروهی دیگر خواب و رؤیا را نوعی قدرت درونی به‌حساب می‌آورند که اسرارآمیز است. افرادی که به رؤیا و تعبیر آن معتقدند؛ روابط سیستماتیک و یکپارچگی خاصی بین عناصر و متغیرهای خواب را تأیید می‌کنند و ازنظر آن‌ها این رؤیاها و خواب‌ها از مسائل آشکار و نهان درون ذهن ما نشاءت می‌گیرد و می‌تواند از این طریق اتفاقات آینده و یا گذشته را به تصویر بکشد. درواقع رؤیاها در زمان سفر می‌کنند، ممکن است این سفر به آینده و یا گذشته باشد. همیشه رؤیاها صادقه، اطلاعاتی از آینده به ما نمی‌دهند، در برخی موارد شما یک صحنه از گذشته خود با جزئیات دقیق را در خواب و رؤیاهایتان می‌بینید.

ازنظر این گروه، خواب برای سلامت ذهن؛ احساس و جسم بدن ضروری است و درصورتی‌که فرد خواب نبیند دچار تنش، اضطراب، افسردگی، عدم هماهنگی، افزایش وزن و توهم می‌شود. ازنظر فروید، رؤیا و خواب یک پنجره به ناخودآگاه انسان است که خواسته‌های ناخودآگاه، اندیشه‌ها و انگیزه‌های آن را نشان می‌دهد.

آیا تعبیر خواب صحت دارد؟

نظریه‌ها و تئوری‌های بسیار زیادی در مورد خواب و رؤیا و علت به وجود آمدن آن ارائه شده‌اند، اما هیچ یک از این نظریه‌ها به‌صورت کامل و با قطعیت به نتایج مورد انتظار خود نرسیده‌اند. بنابراین ما قطعیت نمی توانیم بگوییم علم تعبیر خواب درست است یا غلط!!!

خواب دیدن و علم تعبیر خواب را می‌توان از دو منظر مهم و اساسی تحلیل کرد. در منظر اول، نظرات روانشناسانه می‌باشد که محققان با توجه به مطالعاتی که انجام داده‌اند، خواب و رؤیا هر فرد را به دلیل روان‌شناختی و وجود هر فرد ربط می‌دهند که فروید یکی از محققان مهم در این زمینه است.

در منظر دوم، نظریات اندکی احتمالی است و افراد معتقدند که خواب وسیله برای پیش‌بینی حوادث آینده است و علم تعبیر خواب را حقیقی و وسیله برای پیش‌بینی آینده می‌دانند. در این مطلب قصد داریم در مورد تعبیر خواب و تحقق آن در زندگی افراد حرف بزنیم اینکه واقعاً می‌توان از خواب برای پیش‌بینی اتفاقی از آینده دور یا نزدیک استفاده کرد؟

تعبیر خواب چیست؟

از گذشته تاکنون نمونه‌های بسیار زیادی از خواب‌ها و رؤیاها به واقعیت تبدیل شده است و در مورد یک رویداد آینده خبر داده‌اند که دانشمندان برخی از این رؤیاها را اتفاقی و برخی را ناشی از اتصال ناخودآگاه به اطلاعات ناشناخته می‌دانند.

همه ما ممکن است در زندگی خود این تجربه را داشته باشیم که بعد از مشاهده خواب و رؤیا، آن اتفاق را به‌صورت تقریباً مشابه در دنیای واقعی دیده‌ایم و از این اتفاق کاملاً متعجب می‌شویم. گاهی اوقات خود را در مکان و موقعیتی می‌بینید و با فردی صحبت می‌کنید و این اتفاق کاملاً برای شما آشنا و تکراری است، شما دقیقاً احساس حالتی که در آن شرایط داشته‌اید را قبلاً تجربه کرده‌اید؛ در این حالت ممکن است شما این اتفاق را قبلاً در رؤیا و خواب دیده باشید و بعد از بیدار شدن از یادتان رفته است و حالا بعد از مدتی آن اتفاق برای شما رخ می‌دهد و شما رؤیاهایتان را به خاطر می‌آورید. چگونه می‌توان این رخداد را توجیه کرد؟

در ابتدا باید در مورد واژه پیش‌بینی و تفاوت آن با پیشگویی توضیح دهیم. در پیش‌بینی احتمال محقق نشدن وجود دارد و ممکن است این اتفاق بیفتد یا خیر، اما در پیش‌گویی فرد ادعا می‌کند که آینده را می‌داند و این پیشگویی او به‌طور حتم رخ می‌دهد. در خواب و رؤیا، تنها می‌توان آینده را پیش‌بینی کرد و احتمال بروز اتفاق وجود دارد اما صد درصد نیست.

تعبیر و تفسیر خواب یک مهارت خاص است و هر کس نمی‌تواند آن را انجام دهد، البته این شما هستید که خوابتان را تعریف می‌کنید، بنابراین مهم‌ترین شخص در تعبیر خواب، خود فرد است زیرا باید تمام جزئیات را به خاطر بیاورد، حتی جزئی‌ترین لحظه در رؤیاهای شما مهم است و باید در هنگام تحلیل رؤیاهای خود موردتوجه قرار گیرد. در تفسیر خواب به کارکتر ها، حیوانات، اشیاء، مکان‌ها، احساساتی که درگیر آن می‌شوید و حتی رنگ‌ها و اعداد توجه می‌شود.

هر رؤیا جزئیاتی و اطلاعات پنهانی را در خود دارد. درصورتی‌که بتوانید این پیام را کشف کنید می‌توانید از آن در بیداری خود استفاده کرده و بر آینده خود تأثیر بگذارید. خواب و رؤیا سرشار از نمادها و سمبل‌ها است. درواقع این نمادها زبان خواب هستند که با ما حرف می‌زنند. این نمادها اغلب معنایی عمیق‌تر از یک کلمه خاص را دارند و می‌توانند پیام و منظور خواب را به شما بفهمانند.

در تعبیر خواب باید نکات مهمی را در نظر گرفت. مثلاً شرایط فردی که خواب می‌بیند چگونه است؟ گاهی اوقات وقتی کل روز را به یک موضوع فکر می‌کنیم و یا تحت تأثیر یک اتفاق هستیم، در مورد آن خواب می‌بینیم که این خواب را نمی‌توان به‌عنوان رؤیا صادقه در نظر گرفت و آن را تعبیر کرد.

مثال‌هایی در مورد خواب‌های صادقانه در جهان
آیا تابه‌حال از خواب بلند شده‌اید و احساسی که در خواب و رؤیا داشتید را در لحظه بیداری تجربه کرده‌اید؟ مثلاً در خواب غمگین بودید، یا عصبانی و هیجان‌زده و هنگامی‌که بیدار شدید همین احساس را داشتید. رؤیاها می‌توانند به‌صورت کاملاً واقعی بدن ما را تحت تأثیر قرار دهند.

دکتر Dr. Stanley Krippner استاد روانشناسی دانشگاه سایبروک که عمر خود را در مورد رؤیا و پیش‌بینی‌های آینده صرف کرده است، ادعا می‌کند طی تحقیقاتی که انجام داده و آزمایش‌هایی که به ثمر رسانده است به این نتیجه رسیده رؤیا می‌تواند حوادث آینده را پیش‌گویی کند و این اتفاق بارها در آزمایش‌های او رخ داده است.

به‌عنوان نمونه، می‌توان به مرگ آبراهام لینکلن اشاره کرد که ادعا شده که قبل از مرگ خود، کابوسی در این زمینه دیده است.

به‌عنوان مثال آشکار دیگر، می‌توانیم به رؤیای صادقه عجیب فریدریش آوگوست ککوله (آلمانی: Friedrich August Kekulé von Stradonitz)، شیمیدان معروف و کاشف حلقه بنزن اشاره کنیم که این کشف را مدیون رؤیا و خواب است. این خاطره از زبان اوست:

«در مدتی که در گـِنت اقامت داشتم، در خوابگاه دلپذیری زندگی می‌کردم که کنار خیابان اصلی بود؛ اما اتاق مطالعه‌ام به کوچه تنگی مشرف بود و هیچ آفتابی به آن نمی‌رسید. مشغول نوشتن کتاب درسی‌ام بودم، اما کارها پیشرفت خوبی نداشت؛ افکارم متوجه جاهای دیگر بود. صندلی‌ام را مقابل آتش شومینه گذاشتم و به خواب رفتم. باز هم اتم‌ها در پیش چشمانم جست‌وخیز می‌کردند. حال با چشم ذهنم، که دیگر به این‌گونه مناظر عادت کرده بود، می‌توانستم ساختارهای درست‌تری را که آرایشی چندبعدی داشتند تشخیص دهم: گاه ردیف‌های بلند به هم نزدیک‌تر می‌شدند و با حرکتی مار مانند درهم می‌پیچیدند؛ اما نگاه کنید! چه می‌دیدم؟ یکی از مارها دم خود را به دندان گرفته بود و در مقابل چشمانم به دور خود می‌چرخید. چنان از خواب پریدم که گویی صاعقه‌ای بیدارم کرده باشد؛ و این بار نیز بقیه شب را به تنظیم جزئیات فرضیه‌ام گذراندم. این رؤیا سبب شد ککوله ساختاری حلقوی برای بنزن پیشنهاد کند، که در آن شش اتم کربن به‌صورت حلقه‌ای به هم متصل شده بودند (سایت تبیان)».

این تنها نمونه‌ای از این رؤیاهای صادقانه است، حتی شما هم ممکن است یک‌بار این تجربه را داشته باشید و رؤیاهایتان به حقیقت تبدیل شده باشد.

این مثال‌ها در فرهنگ‌ها و ادیان مختلف وجود دارد. در طی مطالعه‌ای که انجام شد، به این نتیجه رسیدند که انسان‌ها با ادیان و فرهنگ‌های مختلف به رؤیاها و پیام‌های آن اعتقاد دارند اما این اعتقاد در برخی ادیان بیشتر و در برخی کمتر است.

تعبیر خواب ازنظر ادیان الهی

رؤیاهای پیش‌بینی کننده یک موضوع جالب است که در کتاب‌های آسمانی مختلف، ازجمله قران به آن پرداخته‌شده است. این رؤیاها به‌صورت مستقیم و یا غیرمستقیم آینده را پیش‌بینی می‌کنند. آیا تابه‌حال رؤیا و خوابی دیده‌اید که به واقعیت تبدیل شود؟ این رؤیاها وجود دارند و هزاران مورد از آن ثبت‌شده است؛ اما چطور می‌شود این رؤیاها را تشخیص داد و آن‌ها را درک کرد و پیام‌های آن‌ها را شنید؟

از منظر اسلام خواب‌ها به سه دسته رؤیای صادقه و خواب‌های آشفته و خواب‌های شیطانی تقسیم می‌شود، اما آنچه برای ما اهمیت دارد نوع نگاه قرآن به خواب‌های صادقه است. ازنظر قران رؤیا صادقه و پیش‌گویانه وجود دارد و تنها تعداد از افراد برگزیده هستند که می‌توانند تعبیر خواب انجام دهند. خداوند در قران از این موضوع یادکرده است و آن را در قالب دو کلمه «منا و رؤیا» بیان نموده است. ازنظر قرآن خواب‌های صادقه چند نوع هستند، برخی از آن‌ها آینده را پیش‌بینی می‌کنند، اما دقیقاً اتفاق نمی‌افتند و این خواب درواقع مصداق و سمبلی از اتفاق آینده است. مثلاً خوابی که حضرت یوسف در کودکی مشاهده کرد، نمونه‌ای از این خواب‌ها است و ستاره های نورانی که به یوسف تعظیم کردند در آینده در قالب برداران او، خوابش را به حقیقت تبدیل کردند.

“إِذْ قَالَ یُوسُفُ لِأَبِیهِ یَا أَبَتِ إِنِّی رَأَیْتُ أَحَدَ عَشَرَ کَوْکَبًا وَالشَّمْسَ وَالْقَمَرَ رَأَیْتُهُمْ لِی سَاجِدِینَ ”

(به خاطر بیاور) هنگامی را که یوسف به پدرش گفت: «پدرم! من در خواب دیدم که یازده ستاره، و خورشید و ماه در برابرم سجده می‌کنند!

نمونه‌ای دیگر از خواب‌های صادقه، دقیقاً  به همان شکل و حالت اتفاق می‌افتد.

ازنظر قران خواب‌های صادقه برای افراد باتقوا و معنوی اتفاق می‌افتد و کار تعبیر آن را نیز افراد باتقوا و مؤمن انجام می‌دهند. برخی از افراد در این دنیا توانایی دیدن آینده و برخی از اتفاقات را در رؤیاهای خود دارند که ازنظر اسلام این کار بر عهده پیامبران و برخی افراد باتقوا برگزیده است. افرادی که تعبیر خواب انجام می‌دهند یا به‌صورت خدادادی این موهبت از سمت خدا در آن‌ها نهادینه شده است مانند حضرت یوسف (ع) و یا با مطالعه و تحقیق در ایات و روایات و علاقه‌ای که دارند به این علم دست پیدا کرده‌اند. در بحث تعبیر خواب، علاوه‌بر ذوق و استعداد شخصی که خواب می بیند، ، طبیعت شخص خواب‌بین، محیطی که در آن زندگی می‌کند، افکار و مشغولیت‌هایی که دارد، حتی فصل و موسمی که در آن به‌سر می‌برد، همچنین وضعیت اخلاقی و رفتاری وی، همه نقش دارند.

البته ازنظر قران همه این خواب‌های صادقه نیستند و آینده را پیش‌بینی نمی‌کنند. برخی از این خواب‌ها شیطانی می‌باشند، بر اساس آیه‌های قران شما می‌توانید با چند راهکار از خواب‌های آشفته و شیطانی دور شوید که برخی از آن‌ها ازنظر علمی ثابت شده‌اند. مثلاً پرخوری، پرخوابی و بیمارها از عواملی هستند که باعث خواب آشفته می‌شوند. همه افراد می‌توانند خواب بینید و ممکن است خواب آن‌ها به حقیقت تبدیل شود و بین زن و مرد هیچ تفاوتی وجود ندارد. این باور غلط اینکه خواب زن نادرست است در برخی از فرهنگ‌ها جا افتاده که هیچ پایه و اساس علمی، دینی و مذهبی ندارد.

چگونه می‌توان یک خواب را تعبیر و تفسیر کرد؟
خواب فرایندی طبیعی است که به‌طور منظم در هر بیست‌وچهار ساعت اتفاق می‌افتد و در آن حالت انسان، ناهشیار و نسبت به اتفاقات اطراف خود ناآگاه است. همان‌طور که آگاهی ما بیشتر می‌شود از ابزار و وسایل بیشتری برای ایجاد درک و آگاهی استفاده می‌کنیم. یکی از این ابزارها رؤیا و خواب است. رؤیاها و خواب طبیعت دوگانه دارد. یک سمت آن به زمین و دنیا جسمانی وصل است و یک سر آن به اسرار و رازهای جهان در ارتباط می‌باشد.

همان‌طور که در ابتدا اشاره کردیم خواب در مرحله REM اتفاق می‌افتد. خواب ۵ مرحله دارد، ۴ مرحله خواب بدون حرکات چشم و مرحله آخر خواب رم با حرکات سریع چشم است. امواج مغزی شامل  امواج آلفا (Alpha) و تتا (Theta) و دلتا هستند. امواج مغزی فردی که بیدار است در حالت معمول ۲۰ سیکل در ثانیه است. در مراحل اولیه خواب امواج مغزی به‌صورت منظم به‌صورت ۸ تا ۱۲ هرتزی مشاهده می‌شوند که به امواج آلفا مشهور هستند، به‌مرور در این امواج افت‌وخیزهایی مشاهده شده و به‌صورت ۱ تا ۲ هرتزی فعالیت می‌کنند که به آن امواج دلتا می‌گویند. این امواج در سیکل‌های پایین‌تری رخ می‌دهد و برای ارتباط با دنیای فیزیکی به وجود نمی‌آیند و هنگامی‌ از آن‌ها استفاده می‌کنیم که آگاه به زمان و مکان نیستیم. در طول خواب رِم، امواج مغزی نسبتاً سریعی با دامنه کوتاه تولید می‌کنیم که شبیه به امواج مغزی تتا (Theta Brainwave) است، و در این مرحله رؤیاها پا میدان می‌گذارند.

این امواج برای دیدن رؤیا، ارتباط روحی و معنوی بسیار تأثیرگذار هستند و با آگاهی درونی ما در ارتباط‌اند. در این شرایط بدن ما، آماده دریافت اطلاعات و بینش از ناخودآگاه خود است. در حالت عمیق تتا، ذهن ما غیرفعال است و بنابراین می‌تواند اطلاعاتی از انرژی افراد، مکان‌ها، شرایط فعلی یا آینده به‌عنوان ناخودآگاه دریافت کند.

نقش ناخودآگاه در رؤیاها
سرعت پردازش اطلاعات در مغز ما آن‌قدر بالا است که در زمان خودآگاه و بیداری نمی‌توان همه آن را تحت کنترل قرار داد، بنابراین زمانی که در خواب هستیم، ناخودآگاه ما رهاتر است و می‌تواند به هر سمت و سویی برود.

ذهن انسان مانند کوه یخی شناور در اقیانوس است، قله این کوه یخی مانند ذهن خودآگاه انسان است و چند برابر آنچه روی آب است تنه این کوه یخی است که ذهن ناخودآگاه ما را تشکیل می‌دهد. ذهن ناخودآگاه انسان بسیار قدرتمندتر از ذهن خودآگاه انسان است.

زمانی که خواب هستیم، ناخودآگاه ما با ذهن خودآگاه ما هیچ تداخلی ندارد، بخش عاطفی ما درگیر با بخش منطقی نیست و این جنگ و جدل بین عقل و قلب رخ نمی‌دهد، بنابراین ذهن ناخودآگاه ما آزادتر است تا موانع را رد کرده و آینده را ببیند. اما ذهن ناخودآگاه ما همیشه پیام خود را، واضح و شفاف منتقل نمی‌کند و آنچه را دیده است به نمایش نمی‌گذارد. ناخودآگاه پیام‌های خود را به شکل نمادهای گاه عجیب‌وغریب در قالب رؤیاها و کابوس‌هایی ارائه می‌دهد که در برخی موارد برای ما خوشحال کننده و یا ناراحت‌کننده و ترسناک است.

آیا فیزیک کوانتوم می‌تواند این مسئله را توجیه کند؟
در حال حاضر هیچ توضیح علمی اثبات شده‌ای در مورد اینکه آیا رؤیاها می‌توانند آینده را پیش‌بینی کنند و این کار را از چه طریقی انجام می‌دهند، وجود ندارد. اما فیزیک کوانتومی یک نظریه را برای رؤیاهای پیش‌بینی کننده ارائه می‌دهد که نشان می‌دهد که در حالت خواب REM، مغز قادر به تشخیص نوعی از سیگنال است که ما در وضعیت آگاهانه نمی توانیم آن را درک کنیم. این سیگنال‌ها می‌تواند به آگاهی ما از آینده کمک کنند.

این ایده با نظریه درهم تنیدگی کوانتومی و نظریه دنیای موازی در ارتباط است. در هم تنیدگی کوانتومی یعنی دو ذره‌ای که باوجود فاصله زیاد (حتی میلیون‌ها سال نوری)، باهم در ارتباط بوده و تغییر یکی از آن‌ها، باعث تغییر دیگری خواهد شد. ممکن است رؤیا شما اتفاقاتی است که برای همتایتان در جهان موازی رخ داده است و به‌زودی برای شما به وقوع می‌پیوندد.

دکتر کریپنر در مورد اینکه چگونه فیزیک کوانتومی به‌طور بالقوه می‌تواند خواب و رؤیا آینده‌نگر را توجیه کند، نظراتی ارائه کرده است، او توضیح می‌دهد: «حوادث کوانتومی در مقیاس زمانی مختلف اتفاق می‌افتد و این حوادث می‌توانند به صورت‌های مختلفی برای ما مشهود شوند. همه ما از زمان تنها به‌عنوان گذشته، آینده و حال صحبت می‌کنیم اما فیزیک کوانتومی یک مفهوم دیگر از زمان را ارائه می‌دهد».(collective-evolution). در مورد توجیه آینده‌نگری رؤیا و فیزیک کوانتوم مخالفان و موافقان بسیار زیادی وجود دارند. بله درست است اگر زمان را خطی در نظر بگیریم؛ بنابراین خواب و رؤیا هیچ تأثیری در دنیای ما ندارند و به‌هیچ‌عنوان نمی‌توانند آینده را پیش‌گویی کنند. حتی اگر فرضیه ارتباط رؤیا با جهان موازی را رد کنیم، می‌توانیم با احتمال بالا بگوییم ما در رؤیاهایمان همان‌طور زندگی می‌کنیم که در واقعیت هستیم، احساساتمان در رؤیاهایمان واقعی هستند و درصورتی‌که رؤیا در شرایط مناسبی رخ دهد می‌تواند برخی از حوادث آینده را پیش‌گویی کند و ممکن است شما هم این اتفاق را حداقل یک‌بار تجربه کرده باشید.

منابع:

·       www.webmd.com

·       www.speakingtree.in

·       www.auntyflo.com

·       www.collective-evolution.com

·       www.verywellmind.com

·       www.dreammoods.com

·       www.littlethings.com

تعبیر خواب سایت زیباشهر براساس متون معتبر سنتی که در طی قرون به نیاز مردم جهت تعبیر خوابهایشان پاسخ می داده است، تهیه و تنظیم شده است.

عناوین تعبیر خواب براساس حروف الفبا مرتب شده است.