راهنمای پخت سمنو

برای تهیه سمنو، به گندم و آرد گندم نیاز داریم. شیرینی سمنو از قند طبیعی موجود در جوانه گندم تأمین می‌شود، بنابراین در پخت سمنو، از هیچ نوع شیرین‌کننده مثل شکر یا امثال آن استفاده نمی‌شود.

به ازای هر یک کیلو گندم، چهار کیلو آرد گندم استفاده می‌شود. ابتدا دانه‌های گندم را باید سبز کنید تا جوانه بزنند و سپس شیره جوانه گندم را بگیرید و از مخلوط آن با آرد، سمنو را بپزید.

برای تهیه جوانه گندم، ابتدا گندم را تمیز کنید و خوب بشویید. سپس آن را در ظرفی بریزید و مقداری آب سرد روی آن بریزید تا ارتفاع آب حدود ۱۰ سانتی متر یا دو تا سه بند انگشت بالاتر از سطح گندم در ظرف باشد.

بگذارید دانه‌های گندم دو روز خیس بخورند و در این مدت دو تا سه بار آب آن را عوض کنید. وقتی ریشه‌های سفید کوچک از دانه‌های گندم سر زد، گندم را در یک صافی خالی کنید تا آب اضافی آن گرفته شود و سپس در یک دستمال نازک تمیز بریزید که آن را کاملاً خیس کرده‌اید و دستمال را در یک سینی در جای نسبتاً گرمی قرار دهید. روزی یک یا دو بار، با دست یا آب پاش، مقداری آب روی دستمال بپاشید تا همیشه مرطوب بماند ؛ ولی باید دقت کنید بیش از اندازه به آن آب ندهید، چون در این مرحله، ممکن است گندم خراب شود، بو بگیرد یا ترش شود.

وقتی گندم ریشه زد، آن را در سینی‌های مناسب پهن کنید و پارچه را دوباره مرطوب کنید و روی آن بیندازید. پارچه را باید دائم مرطوب نگاه دارید و روزی چند بار روی آن آب بپاشید. وقتی گندم‌ها ساقه پیدا کردند و ساقه طلایی کمی بلند شد، پیش از آن که سبز شود، از گندم برای تهیه سمنو استفاده کنید.

جوانه گندم را که حالا آماده شده، چرخ کنید و در ظرفی بریزید. مقداری آب روی آن بریزید و جوانه را در آب، خوب هم بزنید تا شیره آن در آب حل شود. سپس آن را از صافی رد کنید. تفاله باقی مانده در صافی را خوب فشاردهید تا عصاره گندم کاملاً گرفته شود.

آرد را در یک دیگ مسی بریزید و در حالی که مرتب هم می‌زنید، آب و شیره جوانه گندم را اضافه کنید. در این مرحله، باید آرد را خوب هم بزنید تا گلوله نشود. مقدار آب شیره گندم باید به اندازه‌ای باشد که مایه رقیق و یکنواخت شود. بعد دیگ را روی آتش بگذارید تا جوش بیاید و با حرارت ملایم بجوشد و غلیظ شود. نکته بسیار مهم در تهیه سمنو، هم زدن مرتب آن است تا گلوله نشود و ته نگیرد.

آنقدر سمنو را هم بزنید و حرارت دهید تا آب آن کاملاً تبخیر شود و مایه، حالت حلوا پیدا کند و کش دار شود. در آخر پخت، در دیگ را ببندید تا سمنو با حرارت ملایم آتش دم بکشد و خوب جا بیفتد. پختن و آماده شدن سمنو چند ساعت طول می‌کشد، طوری که دیگ‌های بزرگ سمنو را معمولاً از بعدازظهر روی آتش می‌گذارند تا صبح روز بعد آماده باشد.

خواص سمنو
سمنو به سلامت افراد و پیشگیرى از پاره اى از بیماری‌ها کمک مى کند.

سمنو داراى ویتامین‌هاى K-E-A و گروه ویتامین‌هاى B12 ،B8 ،B5 ،B3 ،B1 و مواد مهم دیگری مانند: فسفر، کرومیوم، روى، سلنیوم، آهن و مس است.

سمنو مغذى و انرژى زا است و بویژه براى ورزشکاران پرورش اندام بسیار مفید است.

سمنو داروى طول عمر و آرامش اعصاب بوده و شیرافزا است. از این رو هم براى مادران شیرده و هم به علت مقوى بودن براى زنان باردار بسیار مفید است.

از دیگر موارد مفید درمانى سمنو مى توان به اثرات شفابخش آن در درمان سوءهاضمه، نازایى، سختى زایمان، سنگ کیسه صفرا و اختلال صفرا، پادرد، کندى ضربان قلب، ریزش مو، لاغرى، یبوست، واریس، قندخون و دیابت، رشد قد، بى خوابى عصبى، احتلام، تصلب شرائین و کلسترول، ضعف حافظه، بیماران دوره نقاهت، بیماری ام.اس، بهت زدگى، پرکارى تیروئید، اسکیزوفرنیا، سایکوز، فسفات در ادرار، خون ادرارى، ترمیم زخم‌ها، فلج مغزى، مقاومت در برابر عفونت، بهبودى زخم‌هاى قرنیه، بیمارى رینود، اکرودینى، کولى باسیلوز، برى برى، شارکو، مخملک، کوریزاى مزمن، پسوریازیس، ورم دستگاه تناسلى، تب برفکى، کم خونى هیپوکروم، آرتروز، ورم زبان همراه بار، آرتریت پا و شبیکه، پارکینسون، عوارض یائسگى، پورپورا، اسپرو، اسکروفولوس، هپاتیت، یرقان، یرقان نوزادى، کمک به ترمیم شکستگى استخوان و عقیم بودن، به عنوان غذا و کمک درمانى مفید و مؤثر است. در داخل این غذا که تزئین بخش سفره هفت سین است، بادام‌ مى‌ریزند که نماد و مایه برکت است.

بادام، حاوى ویتامین E و۱ B و مقدار فراوانى از فسفر، پتاسیم، منیزیم، کلسیم، گوگرد، سدیم، آهن، قند، مواد ازته و چربى است که به هنگام طبخ سمنو، جذب آن شده و باعث مقوى شدن بیشتر این غذا مى شود.

مصرف سمنو باعث تقویت عمومى بدن بویژه استخوان‌ها شده و غذاى بسیار مفیدى براى زنان بویژه زنان باردار و یائسه محسوب مى شود.

منبع: روزنامه اطلاعات

2.5/5 - (2 امتیاز)
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

4 نظرات
  1. روژین می‌گوید

    با سلام
    ممنون از مطالب بسیار جالبی که در زیباشهر گذاشتید.
    موفق باشید

  2. دوریس می‌گوید

    سلام ممنون از اطلاعات خوبتون
    سمنویی در خانه میپزم هیچوقت رنگ سمنوی بیرون رو نمیگیره دلیلش چی میتونه باشه ؟
    آیا باید آرد رو بو بدم ؟

    1. مسعود می‌گوید

      با سلام
      دلیش فقط دیگ مس میباشد و بخاطر اینگه در دیگ مس سمنو بهتر طبخ میشود
      ضمنا باید بیشتر هم بزنید تا رنگ بیشتری بگیرد

    2. ناشناس می‌گوید

      اردسمنو باید ارد سنگگ باشد ودرآخرپخت یه تکه مقوا به عنوان در طرف بگداریم تا رنگ سمنو قرمز شود ودر ظرف مسی بپزیم

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.