روش‌های پیشگیری از مسمومیت غذایی

مسمومیت غذایی اغلب بدنبال عدم رعایت نکاتی ساده اما مهم در حین تهیه، طبخ و یا ذخیره نمودن مواد غذایی اتفاق میافتد. با مطالعه مقاله ذیل از آن پیشگیری نمایید.

۱- همیشه دستها و وسائل آشپزخانه و سطوحی که بر روی آن کار میکنید را بشویید
قبل از شروع کار با وسائل آشپزخانه آنها را کاملا شسته و تمیزنمایید، دستهای خود را با صابون و آب گرم (حداقل به مدت ۲۰ ثانیه ) بشویید و سطوحی همانند تخته خرد‌کن گوشت و سبزیجات بسیار مهم است که کاملاً تمیز شوند به خصوص در مواقعی که برای خردکردن گوشت گوسفند، مرغ، ماهی و میگو استفاده می‌گردد زیرا باکتریهای موجود در آنها بسیار سریع رشد‌کرده و سبب آلودگی‌های متقاطع می‌گردند(انتقال آلودگی از یک ماده به ماده غذایی دیگر)

۲- موادغذایی خام را از مواد غذایی پخته دور نگه دارید
* وقتی که به خرید میروید مراقب باشید که مواد گوشتی را ازسبزیجات و میوه‌ها جدا نمایید، تا از انتقال آلودگی به یکدیگر پیشگیری گردد.
* گوشت و ماهی خام را داخل پلاستیک‌های فشرده قرار دهید تا از ریخته شدن آب آنها به داخل دیگر مواد و آلوده نمودن آنها جلوگیری شود.
* تخته خرد‌کنی که برای گوشتها استفاده می‌کنید باید از تخته خرد‌کنی که برای سبزیجات و میوه‌ها و نان استفاده می‌شود مجزا باشد.
* همیشه گوشتهای پخته‌شده را در یک ظرف و گوشتهای خام را در ظرف دیگر قرار دهید.

۳- غذا‌ها را در دمای مناسب و کافی بپزید
غذای خود را در دمای مناسب و زمان کافی بپزید. بخاطر داشته‌باشید که غذا بوی نامطبوع و یا شکل غیر طبیعی نداشته باشد و در صورت امکان و داشتن اطمینان می‌توانید از ترمومتر (دماسنج ) استفاده نمایید. دمای غذای مورد طبخ باید بین ۷۰ الی ۹۰ درجه ساتیگراد باشد. چرا که تقریباً تمامی‌ میکروبها در این دما از بین میروند.

۴- مواد غذایی که فاسد‌شدنی هستند سریعاً در یخچال یا فریزر قراردهید
باکتری‌های خطرناک بسیار سریع در این مواد غذایی رشد و تکثیر نموده و موجب مسمومیتهای خطرناک و جدی میگردند لذا توجه داشته باشید که حداکثر تا یک ساعت بعد از پخت و یا پس از خرید آنها را در یخچال یا فریزر قراردهید. گوشتها را بیشتر از دو روز در یخچال نگهداری نکنید و در صورتیکه مدت بیشتری را پیش بینی می‌کنید آنها رابه فریزر منتقل کنید. گوشتهای خرد شده یا چرخ کرده را نیز تا زمانیکه تصمیم به پخت ندارید از فریزر بیرون نیاورید .

۵- به روش صحیح یخ زدایی کنید
همانطور که میدانید باکتریهای موجود درگوشت، مرغ و ماهی دردمای اطاق خیلی سریع تکثیر میشوند، لذا این نکته که یخ زدایی بسیار مهم است را فراموش نکنید. یکی از چند روش صحیح ذیل را انتخاب نمایید:

استفاده ازیخچال: همانطورکه گوشت در داخل پوششی فشرده (یا در ظرفی) قرار دارد در داخل یخچال بگذارید تا آب حاصل از ذوب گوشت دیگر مواد موجود در یخچال را آلوده نکند.فقط یکبار میتوانید گوشتها را یخ زدایی کنید و باید حداکثر گوشت چرخ شده، ماهی و مرغ در طی یک الی دو روز و دیگر گوشتها در طی سه الی پنج روز مصرف شود.

استفاده از میکروویو: فقط به میزان مورد نیاز برای طبخ غذای روز، با استفاده از دکمه یخ زدایی میکروویو یا با قدرت ۵۰% گوشت را یخ زدایی کنید و بلافاصله آنرا بپزید.

روش استفاده از آب سرد: ابتدا مواد فریزر شده را داخل کیسه فریزر بگذارید و در آب سرد فرو ببرید هر ۳۰ دقیقه آب آنرا عوض‌کنید، پس از یخ زدایی بلا فاصله آنرا بپزید.

۶- باکتریهای بیماریزا خیلی سریع در غذای آماده رشد میکند. پس نکات ذیل را هنگام سرو غذا رعایت نمایید
* غذاهای باقیمانده دردمای هوای اطاق بیش از دو ساعت و در هوای آزاد با دمای بیشتر و گرمتر بیش از یک ساعت را بیرون بریزید و مصرف نکنید.
* اگرغذای سردشده را میخواهید سرو کنید از مخزنی از یخ یا کلمن‌های مسافرتی استفاده کنید.
* اگر غذای گرم شده را میخواهید سروکنید و بیش از دوساعت طول خواهد کشید (به خصوص اگر به پیک نیک میروید)در فلاکسهای گرم کننده یا از اجاقهای با حرارت پایین استفاده کنید.

۷- وقتی شک دارید آنها را بیرون بریزید
اگر به غذایی شک دارید که چه زمانی آنرا بیرون از یخچال گذاشته‌اید، حتی اگر بو و ظاهری طبیعی داشته‌باشد، هرگز نچشید و بدانید که احتمالاً باکتریها به سرعت تکثیر شده‌اند و پر از سم‌های تولید شده از آنهاست لذا بهتر است آنها را دور بریزید. چرا که حتی با پختن نیز از بین نمیروند.

۸- حال به هشدارهای ذیل در مورد غذا ها و افراد خاص توجه کنید
آگاه باشید که مسمومیت غذایی در بعضی افراد مانند بچه ها، زنان باردار، افراد کهنسال و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند بسیار خطرناک و کشنده است لذا این گروه از افراد نیاز به توجه بیشتری دارند.
توصیه‌های ذیل در مورد این گروه از افرادشامل:
* از خوردن گوشت و مرغ خام یا نیم پز خودداری نمایید.
* از خوردن غذاهای دریایی خام و نیم پز پرهیز کنید.
* از خوردن تخم مرغ خام یا نیم پز و بستنی‌های خانگی یا سنتی پرهیز کنید.
* خوردن جوانه‌های گیاهی خام مانند یونجه، حبوبات و تربچه خودداری نمایید.

منبع: سیمرغ

امتیاز دهید: post
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.