حسرتی به نام راه‌اندازی شبکه کودک در تلویزیون

<«نخستین شبکه کودک به زبان فارسی» متعلق به صداوسیما نیست
یکی از وعده‌های مدیران ارشد سازمان صدا و سیما در سال ۹۰، وعده‌ی راه‌اندازی شبکه‌ی کودک و حتی در مقیاسی تخصصی‌تر شبکه‌ای تحت عنوان «انیمیشن» بود؛ با این حال رسانه‌ی ملی این بار هم دیر به خود جنبید تا «پرشین تون» که از ماهواره‌ی هاتبرد قابل دسترسی‌ است، «نخستین شبکه کودک به زبان فارسی» باشد. شبکه «پرشین تون» از نوروز ۹۱ روی ماهواره هاتبرد قرار گرفت و با پخش کارتون‌ها و برنامه‌های کودک با دوبله‌ی فارسی، سعی در جذب مخاطبان کودک و نوجوان دارد. این شبکه همچنین با پخش کارتون‌های قدیمی برای مخاطبان بالای ۳۰ سال، بزرگسالان را نیز هدف قرار داده و به جذب حداکثری مخاطب می‌اندیشد.

پرشین تون با شعار «اولین تلویزیون کودک به زبان فارسی» در حالی فعالیت خود را شروع کرده که غفلت مسؤولان سازمان صداوسیما در خصوص ضرورت راه‌اندازی هر چه سریع‌تر یک شبکه‌ی تخصصی کودک، باعث شد تلویزیون باز هم نظاره‌گر تاسیس یک شبکه‌ی ماهواره‌یی جدید باشد؛ این در حالی است که جای خالی شبکه‌ی اختصاصی کودک و انیمیشن در رسانه‌ی ملی از سال‌ها قبل به چشم می‌آمد و برنامه‌سازان و هنرمندان حوزه‌ی کودک بارها نسبت به این امر هشدار داده بودند. علی زارعان که سال‌هاست مدیریت گروه‌های کودک و نوجوان را در تلویزیون عهده‌دار است، درباره‌ی ضرورت راه‌اندازی شبکه کودک اظهار می‌کند: مخاطب کودک و نوجوان نیازمند غذای متناسب با ذهن و روح خود است و شبکه‌ی کودک و نوجوان این غذا را تامین می‌کند.

کشوری که بزرگترین جمعیت خود را در گروه سنی کودک و نوجوان می‌بیند، مطمئنا نیازمند دو تا سه شبکه‌ی کودک و نوجوان است که تاکنون یکی از آن‌ها هم محقق نشده است. در روزگار ما خیلی از کشورها شبکه خردسال، کودک و نوجوان دارند.

او ادامه می دهد: خیلی جالب است که ما صبوری کرده‌ایم که شبکه کودک الجزیره برای کشوری با جمعیت ۷۰۰ هزار تاسیس شود. مخاطب این شبکه ۲۱ میلیون بیننده است یعنی توانسته ۲۲-۲۳ برابر ظرفیت کشور الجزیره مخاطب خارجی را جلب خود کند. این مدیر تلویزیونی متذکر می‌شود: شبکه‌ی کودک می‌تواند کشورهای مجاور را جذب خود کرده و آن‌ها را به زبان فارسی راغب کند. این شبکه نه تنها برای آموزش رسمی کشور مضر نیست، بلکه می‌تواند مکمل آن باشد. شبکه کودک و نوجوان نه تنها هزینه‌بر نیست، بلکه می‌تواند خودگردان باشد و حتی سود هم برساند. زارعان تاکید می‌کند: نهاد خانواده در جامعه امروز نیازمند شبکه کودک و نوجوان است؛ چرا که این شبکه تا حدودی می‌تواند وظیفه‌ی تربیت مخاطبان خود را در جامعه‌ای که پدر و مادر ساعات زیادی از روز را به کار در بیرون از خانه مشغولند، بر عهده گیرد.

بر اساس این گزارش، «پرشین تون» که در مدت کوتاه فعالیت خود به پخش انیمیشن‌های روز دنیا با کیفیت تصویری قابل قبول و دوبله‌ی فارسی اقدام کرده است، یکی از چندین شبکه ماهواره‌یی است که با رویکردی غیرسیاسی اقدام به پخش برنامه می‌کنند و از این طریق سعی در رقابت با رسانه‌ ملی دارند.

ضمن اینکه وب‌سایت رسمی این شبکه از بالا رفتن کیفیت صدا و تصویر پرشین‌تون در روزهای آینده خبر می‌دهد که قطعا پخش تصاویر با کیفیت می‌تواند در بالا بردن آمار مخاطبان، موثر باشد.

صداوسیما در مقطعی تلاش‌ها برای راه‌اندازی شبکه‌ی کودک را افزایش داد و حتی شبکه دو را به عنوان شبکه کودک معرفی کرد، اما پخش برنامه‌های بزرگسال و نامتناسب با گروه سنی کودک و نوجوان در این شبکه ادامه پیدا کرد تا در نهایت شبکه دو با تعریف کلی «کودک، نوجوان و خانواده» به بیننده معرفی شود.

منبع: ایسنا

امتیاز دهید: post
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.